Domaine de l’Hortus - Pic Saint Loup

Het Domaine de l'Hortus ligt 30 km ten noorden van Montpellier. De wijngaarden bevinden zich op een bodem van kalksteen afkomstig van de kliffen van de Pic Saint Loup en de Hortus, die zorgen voor geologische complexiteit en klimatologische bescherming.

Door de uitzonderlijke ligging tussen de Middellandse Zee en het gebergte van de Cevennen wordt het Domein door beide beïnvloed. Aan de ene kant de zuidenwind (Marin) die zachtheid en vochtigheid aanvoert, aan de andere kant de noordenwind die frisse en droge lucht aanvoert.

Wanneer het allemaal begon :

In de jaren 1970 ontdekte Jean Orliac, die net was afgestudeerd aan de Landbouwschool van Montpellier, de kliffen van de Hortus en de Pic Saint Loup. Hij kwam er enkel oude, verlaten percelen en braakliggend terrein tegen, maar het buitengewone potentieel van deze regio was hem meteen duidelijk. Zonder een rode duit op zak, maar met een ongelooflijke wilskracht begon Jean te ruimen en wijnstokken aan te planten.

In het begin wordt er slechts 4 hectare geruimd en vervolgens geplant. Terzelfdertijd worden de wijnmakerij en het huis gebouwd. Om vertrouwd te raken met dit onbekende terroir, maakte Jean zijn eerste wijn pas 15 jaar later, de jaargang 1990.

In de loop der jaren vervoegen zijn 4 kinderen, 1 dochter en 3 zonen, elk met hun eigen persoonlijkheid en ervaring, het familiebedrijf. Vandaag de dag beschikt het domein over ongeveer 60 ha wijngaarden.

01.png

Loup y es-tu blanc, Vin de France


60% Sauvignon, 40% Muscat à petits grains.
Een verfrissende en gemakkelijk te drinken cuvée, met aroma’s van groene appel (Granny Smith) en witte bloemen. BP 2 jaar.

Bergerie blanc, Saint Guilhem le Désert IGP

30% Roussanne, 20% Sauvignon Blanc, 20% Viognier, 10% Sauvignon Gris, 10% Chardonnay, 5% Petit Manseng, 5% Muscat à petits grains.
Aroma’s van witte bloemen. Een frisse aanzet, gevolgd door aroma's van gele vruchten. Een luchtige textuur en een lange, zilte afdronk. BP 3 jaar.

Grande Cuvée blanc, Val de Montferrand IGP

60% Chardonnay, 20% Viognier, 10% Sauvignon Gris, 10% Petit Manseng. De Chardonnay is gevinifieerd op houten vaten van 228Ltr.

Aroma's van bloemen met hinten van citrus en specerijen. In de mond is de wijn rijk met toetsen van toast, geen overheersing van hout. Kan zich meten met een grootse Bourgogne. BP 5-7 jaar.

Bergerie rosé, Pic Saint Loup AOP

1/3 Syrah, 1/3 Grenache, 1/3 Mourvèdre
Een neus van citrusvruchten en frambozen. In de mond fris en veelzijdig. De wijn is zacht maar heeft veel body. Een afdronk van citrus. BP 2 jaar.
Geschikt als aperitief, bij zomerse slaatjes, BBQ...

Le loup dans la Bergerie rouge, Pays de l’Hérault IGP

60% Grenache, 40% Syrah
Verleidelijke neus, met aroma's van rood fruit (aardbei, kers, framboos) en kruiden (zoethout). Rond, soepel en gemakkelijk te drinken, een gastronomische substantie met fruit en kruiden, fijne tannines en een heerlijke afdronk. BP 2 jaar.

Bergerie rouge, Pic Saint Loup AOP

60% Syrah, 20% Grenache, 20% Mourvèdre. Lagering gedurende 8 maanden, waarvan een gedeelte op houten vaten.

Aroma’s van zoethout en zwart fruit. In de mond smaken van knapperig klein rood fruit, versmolten tannines, en een afdronk van kruiden en bloemen. BP 3-5 jaar.

Grande Cuvée rouge, Pic Saint Loup AOP

60% Syrah, 35% Mourvèdre, 5% Grenache. Lagering gedurende 6 maanden op stalen tanks, gevolgd door een pre-assemblage, die dan 12 maanden rijpt op houten vaten.
Zachte tannines en subtiele textuur, toetsen van bramen en cacao, een afdronk van zoethout en violet. BP 10 jaar.