TIJDELIJK NIET OPERATIONEEL IN AFWACHTING VAN OVERNAME HANDELSZAAK
Voor inlichtingen mail naar bernard@lesgrandsdoc.be of tel naar 0460/94.88.08

TEMPORAIREMENT NON OPERATIONNEL EN ATTENTE DE REPRISE DU COMMERCE
Pour toute question envoyez un mail à bernard@lesgrandsdoc.be ou tel au 0460/94.88.08
Home / Wijndomeinen / Domaine De L’Hortus

Domaine De L’Hortus

Pic Saint Loup

Het Domaine de l’Hortus ligt 30 km ten noorden van Montpellier. De wijngaarden bevinden zich op kalksteenrotsen van de Pic Saint Loup en de kliffen van het Hortus-gebergte, die zorgen voor geologische complexiteit en klimatologische bescherming.
Door de uitzonderlijke ligging tussen de Middellandse Zee en het gebergte van de Cevennen wordt het Domein door beide beïnvloed. Aan de ene kant de zuidenwind (Marin) die zachtheid en vochtigheid aanvoert, aan de andere kant de noordenwind die frisse en droge lucht aanvoert.

Wanneer het allemaal begon :
In de jaren 1970 ontdekte Jean Orliac, die net was afgestudeerd aan de Landbouwschool van Montpellier, de kliffen van de Hortus en de Pic Saint Loup. Hij kwam er enkel oude verlaten percelen en braakliggend terrein tegen, maar het buitengewone potentieel van deze regio was hem meteen duidelijk. Zonder een rode duit op zak, maar met een ongelooflijke wilskracht begon Jean te ruimen en wijnstokken aan te planten.

Jean begint met slechts 4 hectare vrij te maken en te beplanten. Terzelfdertijd worden de wijnmakerij en het huis gebouwd. Om vertrouwd te raken met dit onbekende terroir, maakte Jean zijn eerste wijn pas 15 jaar later, de jaargang 1990.

In de loop der jaren vervoegen zijn 4 kinderen, 1 dochter en 3 zonen, elk met hun eigen persoonlijkheid en ervaring, het familiebedrijf. Vandaag de dag beschikt het domein over ongeveer 60 ha wijngaarden.

Hortus (bron Wikipedia)
De berg Hortus (512 m), in het Latijn “de tuin”, ligt in de gemeente Valflaunès (Hérault), ongeveer 20 km ten noorden van Montpellier, dicht bij de bergtop Saint-Loup waar hij op uitkijkt. Het is gevormd door de breuk van het plateau van Pompignan. De berg Hortus is de zuidelijke rand van een klein kalksteenplateau (causse).

Zijn indrukwekkende en zeer esthetische witte kalksteenrots, meer dan honderd meter hoog en meer dan een kilometer breed, is vanuit de hele regio Montpellier te zien. Het is de thuisbasis van verschillende koppels roofvogels. Samen met zijn buurman, de Pic Saint-Loup, is de Hortus één van de belangrijkste trekpleisters voor de inwoners van Montpellier.